הבצק הזה הוא בצק קסם, אפשר להכין ממנו כל דבר, רולדות, בורקסים, ואפילו לרדד אותו עם ביצה ושומשום, והוא הופך לקרקרים.
אפשר למלא במילוי מלוח, או מתוק, חלבי או בשרי. כל מה שרוצים. אמא שלי מכינה ממנו גם בורקסים יפים למנה ראשונה בהזדמנויות חגיגיות כמו שבע ברכות.
מתקבל בצק פריך, טעים ובריא – ללא מרגרינה.
בחרתי להביא השבוע מתכון למילוי טונה, שמתאים מאוד לסעודה שלישית. בעזרת ה' בעתיד אתן רעיונות נוספים.
חומרים:
לבצק:
2.5 כוסות קמח
3/4 כוס מים
1 כף חומץ
1/2 שקית א. אפיה
1/4 כוס שמן
קורט מלח
למלית:
3 קופסאות טונה
1 גזר
1 בצל
קצת כרוב או בצל נוסף
ביצה
מלח
פל"ש
כדאי להוסיף גם 1/2 חבילת פטריות, או חופן זיתים
הכנה:
חותכים את הירקות לרצועות דקות, ומערבבים יחד עם כל חומרי המלית.
מערבבים בקערה את כל רכיבי הבצק, ולשים עד לקבלת בצק אחיד.
מחלקים את הבצק ל-4 חלקים, מרדדים כל חלק לעלה דק (בערך 30*20 ס"מ), מניחים פס של מלית על אמצע העלה, ומקפלים עליו את העלה משני הצדדים.
חוזרים על הפעולה עם כל החלקים.
מושחים את הגלילים בביצה ומפזרים שומשום. חותכים את הגלילים לפרוסות, עד חצי מהגובה, ואופים ב180 מעלות, 25 דקות. עד שהבצק משחים.
אם רוצים להשקיע, אפשר להכין גם בורקסים מהבצק:
מרדדים את הבצק לעלה דק וקורצים ממנו עיגולים. (או חותכים לריבועים). מניחים במרכז העיגול כפית מהמלית, ומקפלים את הבצק על המלית לחצי עיגול. מהדקים את קצות הבורקס, כדי שלא יפתח. אופים כנ"ל.

טונה
הטונה שיושבת לה בקופסת שימורים, ונראית כמזון מהיר, למעשה היא מקור נפלא לחלבון. כמות החלבון בקופסת שימורים מספיקה עבור מרבית האנשים כמקור חלבון יחיד בארוחה.
לטונה מגוון סגולות בריאותיות. היא עשירה באומגה 3 שמסייעת להילחם במחלות, בלחץ דם גבוה, במחלות לב, ובבעיות ראיה. היא עשירה גם בנוגדי חמצון שנלחמים ברדיקלים החופשיים ומונעים סכרת, מחלות לב, וסרטן, יש בה כמות גדולה של ניאצין, שעוזרת לתפקוד המוח ולמניעת אלצהיימר, ועוד סגולות בריאותיות רבות.
כמה טונה לאכול בשבוע
מקובל לחשוב שבטונה יש כמות גדולה של כספית, ולכן עדיף לצרוך ממנה מעט. זה נכון, אבל רק לגבי הטונה הטריה או הקפואה, שעשויה מטונה לבנה, וגם ממנה ניתן לאכול במידה. לעומת זאת בטונה בשימורים, שעשויה מטונה בהירה, אין כספית, ואין מניעה לאכול ממנה.
ותכל'ס
השימושים של קופסת שימורי טונה הם כמעט אין סופיים, אפשר לשלב אותה בסלטים, (למשל בניסואז'), במאפים, בפשטידות, בחביתה, על פיצה (לאשכנזים), וגם לאכול ישר מהקופסה.
בחורי ישיבות אוהבים לפתוח את הקופסה, להניח טישו ולהספיג אותו בשמן, להבעיר אותו כמה דקות, ולהפוך אותה לטונה מעושנת.