מתכון לכדורי בשר עם דובדבנים, חגיגי ויוקרתי, מהמטבח החאלבי, שילוב של בשר ודובדבנים, שנותן מנה עשירה, בטעם חמוץ מתוק.
אם אין דובדבנים טריים, אפשר להשתמש גם בדובדבנים משומרים או קפואים, .
חומרים לקציצות:
1/2 קילו בשר טחון
1 בצל קצוץ או מגורר
1 ביצה
מלח
פלפל שחור
מעט קינמון או בהרט
חומרים לרוטב:
בצלים חתוכים גס – 2 יח'
כוסות דובדבנים מגולענים – 2
2 כפות סילאן
2 כוסות ציר עוף או מים
2-3 כפות מיץ לימון
1/3 כוס יין אדום
מלח
פלפל שחור
הכנה:
להכנת כדורי הבשר עם דובדבנים, מערבבים את החומרים של הקציצות יחד ולשים היטב, הלישה חשובה כמו בבצק שמרים, כדי שתתפתח רשת של חלבון, שתשמור על כדורי הבשר יציבים. מניחים את העיסה במקרר לחצי שעה.
בינתיים מכינים את הרוטב: מאדים בצל עד שהוא נהיה שקוף, מוסיפים את שאר רכיבי הרוטב ומביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כרבע שעה.
מכינים מהבשר קציצות קטנטנטות בגודל של דובדבנים גדולים (הזמן קצר? גם קציצות גדולות יהיו טעימות וטובות) ומניחים בתבנית.
צולים את הקציצות בתנור שחומם לחום של 220 מעלות במשך 4-5 דקות.
מוציאים מהתנור ומעבירים את הקציצות לסיר עם רוטב הדובדבנים, ומבשלים יחד עוד 2 דקות.
מידע תזונתי
פרי הדובדבן – קטן קטן, ועשיר עשיר. הוא מכיל ויטמינים ומינרלים רבים מאוד. בין היתר, הרבה ויטמין C, ויטמין A בכמות מכובדת, ויטמין K , חומצה פולית, ויטמיני B 1,2,3, סידן, מגנזיום, נחושת, אשלגן, זרחן, ברזל, בטא קרוטן, ועוד.
מחקרים רבים קושרים את הדובדבן בעיקר כנוגד דלקת וכתוצאה מכך, מונע ומטפל במחלות דלקתיות שונות, אצל אנשים שצרכו דובדבנים, נראתה ירידה במדדי דלקת בבדיקות הדם.
צריכת דובדבנים הוכחה כמפחיתה התקפים אצל חולי גאוט, שהיא דלקת מפרקים.
הדובדבן מכיל אנתוציאנינים שהם יעילים לשיכוך כאב. מחקרים הראו שפעילותו של האנתיציאנין יעילה מפעילותו של האספירין. אצל חולי פיברומיאלגיה, חופן של דובדבנים לפני השינה, יכול להפחית את הכאבים מהם הם סובלים. הוא יעיל גם בהפחתת כאבי שרירים לאחר אימון גופני.
מיץ הדובדבן וכמובן הפרי, מכילים גם הורמון שינה, לכן הוא מומלץ במצבים של קושי בהרדמות, ואפילו בהסדרת ג'ט לג, לאחר טיסה.
ותכל'ס
הדובדבן טעים מאוד בפני עצמו וגם מוסיף יופי לכל מנה, ולכן הוא מקשט עוגות וקינוחים שונים, אפשר להוסיף אותו לעוגות וקינוחים שונים, לגלידה ולפודינג, עם מאכלי בשר או עוף, ועם אורז. ניתן להכין ממנו גם משקאות אלכוהוליים, כמו השרי ברנדי, אפשר גם לשמר, או להכין ממנו ריבה.
אפשר להקפיא את הדובדבנים, ללא הענף והגלעין, כדי להנות מהם גם אחרי שעונתם הקצרה מסתיימת
ומה עם הגלעין?
כדי לגלען את הדובדבן ישנן שיטות שונות:
אפשר להשתמש במגלען זיתים שבכותש שום.
ניתן להשתמש בקש שתיה איכותי וחזק, לדחוף אותו בראש הדובדבן, עד לצד השני, יחד עם הגלעין. באותה דרך, ניתן להשתמש במקל אכילה סיני, או כל מקל בעובי של קש שתיה.
ואפשר לחתוך עם בסכין סביב לגלעין ולהוציא אותו, אך בשיטה זו, הדובדבן מאבד את צורתו.