קציצות טעימות במיוחד. המתכון אומנם קצת יותר מורכב מהמתכונים הרגילים, אך זו הדרך הכי טעימה לדעתי להגיש את הכרישה בראש השנה.
קציצות כרישה פופולריות מאוד בעיקר בפסח, שאז הכרישה בשיא עונתה, ובראש השנה כחלק מסימני החג. בתור ילדה, הייתי מחכה לראש השנה, כדי לאכול אותם. הן הטעימות ביותר, לטעמי, מכל הסימנים האחרים.
חומרים:
2 כרישות גדולות (בערך 750 גרם)
1 בצל
1 ביצה
1/3 כוס פירורי לחם / קמח מצה
מלח ופלפל שחור
הכנה:
חותכים את הכרישה לאורך, מפרידים את הגלדים, משרים אותם במי סבון, ושוטפים תוך כדי שפשוף.
פורסים את הגלדים לפרוסות דקות, ומאדים בסיר עד שהן מאבדות את הנוזלים, ותחתית הסיר ללא נוזלים בכלל. הנפח מצטמצם לפחות מרבע.
מטגנים את הבצל. אם רוצים, אפשר לטחון את הכרישה והבצל במעבד מזון או מטחנת בשר, למרקם חלק יותר.
מוסיפים את שאר החומרים לתערובת אחידה. אם צריך, מוסיפים ביצה. טועמים ומתקנים תיבול.
מטגנים את הקציצות במחבת עם שמן משני הצדדים, עד להזהבה.
גירסת אפיה:
מניחים את הקציצות על תבנית מרופדת בניר אפיה משומן, משמנים ניר אפיה נוסף, והופכים אותו מעל הקציצות, כשהצד המשומן על הקציצות.
אופים ב-200 מעלות 15-20 דקות, עד להשחמה של תחתית הקציצות, מורידים בזהירות את נייר האפיה העליון, הופכים את הקציצות ואופים עוד 10-15 דקות עד להשחמה של הצד השני.
נשמר בקירור שלושה ימים. אפשר להקפיא.
כרתי – כרישה – לוף
הכרישה פחות מוכרת במטבח היומיומי, אך כדאי לאמץ אותה (אם מוצאים אותה בחנויות),
הכרישה היא ירק בריא מאוד, מסייעת במניעת מחלות שונות, ואף בירידה במשקל. יש בה תרכובות גופרית, שחשובות להרס תאים סרטניים, להורדת רמות הסוכר בדם, ולשמירה על הציפורניים והשערות. הרבה מנגן, שהוא מנרל שחשוב לגוף בכמויות קטנות, כי הוא משפיע על מערכת העצבים, ועל מחלות עצביות שונות כמו אלצהיימר, פרקינסון וכו'. וכן היא עשירה בויטמינים, כמו C ,B6 ,K, וחומצה פולית, ומינרלים כמו נחושת וברזל.
כמו כן יש בה כמות גדולה של סיבים תזונתיים, שמסייעים בירידה במשקל, בתחושת שובע, במניעת ושיפור סכרת. בכלל אכילת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים, קשורה בשיפור איכות החיים, ובמניעת מחלות שונות.
הפלבונואיד קמפרול שנמצא הרבה בכרישה, מגן על דפנות כלי הדם, מסייע במצבים של דלקות כרוניות, ואף הוכח אצל נשים שצרכו ממנו, שהוא גרם לירידה של 40% בסיכון לחלות בסרטן השחלות.
ותכלס'
הכרישה מזכירה מעט את הבצל, אך טעמה מעודן יותר, בכל מקום שיש בצל, אפשר להחליף בה.
היא מפורסמת בעיקר בקציצות – של כרישה לבד (כמו במתכון המצורף), או עם בשר. ניתן להשתמש בה למגוון רחב של מאכלים, היא תורמת המון לכל תבשיל ירקות ותבשיל בשר, היא מעשירה מרקים שונים, ניתן להוסיף אותה לפשטידות וקישים, אפשר לקצוץ אותה גם לסלטים, ואפילו ללא בישול.