מתכון למנה אחרונה מרשימה, שמנצלת את פירות הקיץ, לפני שהם מרקיבים. שטרודל מפירות קיץ הינו מתוק, חמצמץ, ועשיר בטעמים, שדרוג מוצלח לשטרודל המסורתי. מתאים להגיש לצד כדור גלידה.
רכיבים:
עלי פילו (רבע חבילה)
1/2 קילו פירות שונים: תפוחים, אגסים, שזיפים, משמש, אפרסק ועוד.
כדאי לשלב פירות קשים ורכים.
1/2 כוס אגוזים טחונים / שקדים טחונים / פירורי לחם
1/4 כוס שמן להברשה
מעט קוקוס לקישוט
אבקת סוכר לפיזור או סילאן.
הכנה:
חותכים את הפירות לקוביות קטנות, הכי קל עם סלייסר מסתובב, ומערבבים עם האגוזים.
פורסים על משטח העבודה עלה של פילו ומברישים אותו בשמן בעזרת מברשת ביצים.
מניחים עליו עלה נוסף ומשמנים כנ"ל, כך עושים עם כל ארבעת העלים.
עורמים את הפירות לאורך העלים בשליש שקרוב לקצה, אך לא עד הקצה, מקפלים את הקצוות מימין ושמאל מעל המלית ומגלגלים את עלי הפילו והמלית בצורה הדוקה מאוד.
מניחים על תבנית כשהתפר כלפי מטה ומשמנים את הגלילה מבחוץ. מפזרים את הקוקוס מלמעלה.
אופים ב-180 מעלות כ-20-25 דקות עד שהשטרודל מזהיב ושחום.
בהגשה מפזרים אבקת סוכר. או מקשקשים פסים עם סילאן. אפשר להגיש חם או קר.
אחסנה:
את השטרודל מפירות קיץ יש לשמור בקירור. לפני ההגשה, אפשר להכניס לתנור לכמה דקות, כדי להחזיר לשטרודל את הפריכות. אפשר להקפיא את השטרודל לאחר המילוי, ולאפות ישר מהמקפיא, עד להשחמה.
מידע תזונתי על שזיף:
השזיף מגיע אלינו במגוון צבעים – אדום סגול וצהוב, ואפשר למצוא גם שזיפים בצבע לבן וירוק. אבל מבחינה בריאותית אין הרבה הבדל ביניהם, וכולם מהווים פפצת בריאות ואפילו זכו לכינוי – מולטי ויטמין טבעי.
השזיפים עשירים מאוד בויטמינים ובמינרלים, וכן בתרכובות כימיות שונות שחשובות לבריאות הגוף, בזכות ריבוי התרכובות הכימיות, השזיף הוא נוגד חמצון מעולה, שזה אומר שהוא יכול לתקן נזקי חמצון שנוצרים ממצבי לחץ, מאכילת אוכל מעובד או מטוגן ועוד.
השזיפים מפורסמים מאוד ביכולתם להקל על מערכת העיכול, בזכות הסיבים התזונתיים שבהם, ובעיקר בזכות תרכובות שונות שיש בהם כמו סורביטול ואיסאטין. ולכן במצב של עצירות, כדאי מאוד להשרות שזיפים מיובשים במים חמים, לצנן ולשתות.
שזיפים מחזקים את המערכת החיסונית, ומעודדים את הייצור של תחמוצת החנקן אשר מסייעת במניעת גידול תאים סרטניים. הם גם מסייעים במניעת מחלות זקנה כמו אלצהיימר, ומונעים אוסטאופורוזיס, בעיקר אצל נשים בגיל המעבר.
השזיף מכיל לוטאין, זאקסנטין ועוד חומרים שחשובים לתפקוד תקין של העין, ולהגנה מנזקי השמש.
ותכל'ס אפשר לאכול את השזיף כמו שהוא, להוסיף אותו לעוגות אפויות ולעוגות ללא אפיה, ההונגרים מכניסים אותו לכופתאות מיוחדות. מכינים ממנו משקאות אלכוהולים כמו הסליבוביץ למשל, אפשר להכין ממנו ריבה, ויש גם רוטב של שזיפים ועשבי תיבול בהמטבח הגאורגי.